Retete noi pentru conservarea gogonelelor

Gogonele murate in saramura la borcan, iata una dintre cele mai indragite muraturi pentru iarna.

Ingrediente reteta gogonele murate


10 kg gogonele
5 l apa
125 g sare
usturoi
conopida
ardei capia
morcovi si telina dupa gust
2-3 bucati de hrean

Mod de preparate gogonele murate


Gogonele murate pentru iarna delicioase si foarte gustoase se pot obtine daca gogonelele pentru murat sunt sanatoase, tari si se culeg toamna, inainte de a fi brumate. Se aseaza gogonele spalate in borcane mari (3-8 l sau mai mari) alternate cu felii de telina, morcovi, buchetele de conopida, ardei capia (despicati in lungime), 2-3 catei de usturoi, taiati in felii. Deasupra gogonelelor pentru murat, se pun cate 2-3 felii de hren, care se potrivesc, ca sa le mentina pe toate in apa. Muraturi de iarna gustoase obtinem daca se oparesc gogonele pentru murat cu apa clocotita, fiarta cu 25 g sare pentru fiecare litru de lichid si cu aceleasi mirodenii, ca si pentru castraveti in saramura. Borcanele umplute pana la gura se lasa descoperite, in bucatarie, pana a doua zi, cand se vor lega cu celofan dublu, fara ca gogonelele sa se mai opareasca a doua oara. Se tin 10 zile la o temperatura nu prea scazuta (in jur de 18 ˚C) sau in bucatarie pana cand lichidul s-a tulburat si culoarea lor a devenit galbuie – albicioasa. deoarece fermenteaza mai greu (mai ales daca sunt numai gogonele).

Sfat pentru preparare gogonele murate delicioase


Pentru a obtine gogonele murate delicioase acestea nu se dau imediat la o temperatura foarte scazuta, pentru ca nu vor fermenta, se vor iuti si vor capata un gust neplacut, chiar daca mai tarziu vor fermenta.

Borcanele cu gogonele murate se tin intr-un loc racoros (pivnita).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu